facebook
Acasa Scoala 11 – Buzau Revista „Anotimpuri” Legislatie scolara Despre mine
in Articole - 29 mai, 2017
by Nicolae - no comments
Sahul ca o poveste

     Ideea unui manual privind învățarea jocului de șah o am în minte din anii tinereții. Am înființat cercuri de șah, am organizat concursuri de șah la nivelul școlarilor mici, am publicat în revista “Tribuna învățământului” nr. 572-573 din 15-21 ianuarie 2001 un articol intitulat “Argumente pentru învățarea jocului de șah”, pledând atunci pentru disciplina opțională “Învățarea unui joc sportiv – șahul”.
Anii au trecut, iar acum sunt un pensionar care încă mai speră că “Învățarea jocului de șah” va deveni, măcar la primele clase (pregătitoare, întâi și a doua) o disciplină obligatorie. Nu văd niciun obstacol în a studia șahul organizat, în sala de clasă. Ba, din contră! Sunt multe avantaje care, cu siguranță, își vor arăta efectele mult mai târziu.

În primul rând, șahul este un joc și, ca orice joc, este primit cu plăcere de către copii. Este recunoscută eficiența acelor lecții-joc din învățământul nostru, sunt cunoscute interesele și dispozițiile elevilor în a participa activ la asemenea activități de învățare. Învățarea jocului de șah dezvoltă elevilor gândirea, spiritul de observație, atenția, ajutând la dezvoltarea lor intelectuală.

În al doilea rând, mijloacele de învățământ sunt foarte ușor de realizat (table de șah și piesele magnetice pentru demonstrații se pot face de oricare cadru didactic cu minimum de efort financiar), iar etapele învățării jocului de șah de către școlarii mici sunt atât de simple, încât toate cadrele didactice, fără un efort intelectual prea mare, le pot reține și preda cu ușurință.

De asemenea, este știut faptul că jocul de șah este cel mai vechi și mai răspândit joc cunoscut de oameni. De aceea, posibilitățile familiei de a completa și evalua cunoștințele elevilor sunt foarte mari, fapt deloc neglijabil în perspectiva învățării eficiente. La acestea mai putem adăuga posibilitatea tot mai mare de a juca șah pe computer, precum și perfecționarea jocului în cadrul unei asociații sportive de performanță.

Știm cu toții că în învățământul românesc actual se pune accentul pe latura lui formativă, că evaluările sunt gândite a fi adevărate teste de inteligență pe care elevii, printr-o gândire logică și creatoare, să le rezolve cu ușurință. Dar această gândire logică și creatoare este amplificată la acei elevi care practică sistematic jocul de șah, fapt confirmat de numeroase studii în acest domeniu.

De asemenea, prin situațiile concrete apărute în timpul jocului, elevii sunt puși să dezvolte rapid ipoteze noi, să depășească anumite scheme rigide de gândire și să găsească soluții clare, formându-și în felul acesta o gândire flexibilă. Aceasta le permite ca înainte de a acționa, mai întâi să gândească, să caute soluții viabile, să cântărească bine avantajele și dezavantajele acțiunilor lor.

Studii recente au arătat că șahul ajută considerabil la dezvoltarea intelectuală a celor care îl practică, fiind recomandat în special copiilor deoarece personalitatea lor este în continuă formare. În consecință, jocul de șah este foarte important pentru educația celor mici, fiind indicat de specialiști să facă parte din jocurile preferate în orice familie. Recomand inițierea copiilor în jocul de șah, cu atât mai mult cu cât în ultima perioadă s-a mărit numărul acelor copii cu comportamente bazate pe acte de indisciplină, de nesupunere și, uneori, chiar de violență.

Nu pot spune că învățarea acestui joc duce inevitabil la eliminarea unor asemenea comportamente dar, în mod sigur, acest joc îi învață pe mulți copii să fie mai sociabili, mai optimiști, să nu se descurajeze la primele dificultăți întâlnite, îi face să spere tot timpul că, gândind mai profund, pot schimba o situație în favoarea lor.

Un ultim argument care nu-i deloc de neglijat în perioada aceasta în care părinții sunt foarte ocupați; practicarea șahului îl apropie pe părinte de copil și sunt create premisele unei colaborări emoționale părinte-copil, frate-surioară, nepot-bunic etc.

Ce poate fi mai plăcut pentru un părinte sau bunic decât să petreacă cu fiul ori nepoata câteva minute de relaxare în fața unei table de șah! Ce poate fi mai interesant pentru un elev decât să aștepte cu nerăbdare ora de opțional “Șahul… ca o poveste!” în care învață cel mai frumos și inteligent joc din toate timpurile!

Închei cu cuvintele marelui Goethe: “Șahul este piatra de încercare a inteligenței ” și vă spun, cu respect, că merită să încercați!

Prețul carții este de 11 lei, la zece cărti cumpărate ofer una gratuit. Pentru cei care doresc să folosească acest auxiliar în predarea disciplinei opționale “Educaía prin șah – Șahul… ca o poveste” le pot pune la dispoziție o programă școlară personalizată pentru această disciplină opțională. Pentru comenzi și alte detalii tel. 0727139115 sau nicu.pislaru@gmail.com.

Cateva pagini din cartea mea gasiti aici:

Lasă un răspuns