facebook
Acasa Scoala 11 – Buzau Revista „Anotimpuri” Legislatie scolara Despre mine
in Revista "Anotimpuri" - 29 nov., 2014
by Nicolae - no comments
Toamna optimistilor

     O categorie aparte a acestui blog o vor reprezenta articolele publicate de mine in revista scolii 11, Buzau – Anotimpuri. Acest articol a fost publicat în nr.28 din octombrie 2009.

Chiar daca a venit toamna, iar acest anotimp este asociat de fiecare data cu tristetea, cred ca si ea, la fel ca si celelalte anotimpuri, are frumusetea si farmecul ei. Dumnezeu a oranduit aceste anotimpuri in asa fel incat, noi sa primim cu bucurie orice schimbare a naturii, de fiecare data mai interesanta si mai spectaculoasa.

Si toamna de anul acesta ne-a dezmierdat in prima ei perioada cu zile senine si caldute, cu soare placut (poate pentru a nu regreta vara deja trecuta), cu arome de gutui galbene si pufoase, cu mere rumene si parfumate, cu struguri dulci si prune imbrumate. Sa nu uitam nici de coloritul pastelat al codrului, de tabloul plecarii pasarilor calatoare, de culesul viei bunicilor ori de gustul placut al mustului profiriu.

Toate pana intr-o dimineata de octombrie cand…
„Mi-a batut azi-noapte toamna-n geam…
Mi-a batut cu degete de ploaie…” si parca totul s-a schimbat.

toamna

Frigul a pus stapanire pe intreaga natura calatorind pe „nori plumburii”,”ploaia bate-n geamuri, stresinile canta” si pe neasteptate „rugini a prins frunzisul ravasit”. N-a fost deloc placut mai ales ca spre seara „un vant raslet isi sterge lacrimile reci pe geamuri”.

Si aceste momente, dragi copii, isi au frumusetea lor, altfel n-ar fi fost cantate de atati poeti!

Dar noi trebuie sa fim optimisti si sa privim toamna ca pe o Zana care ne invita sa-i admiram minunatele culori, sa-i gustam roadele, care ne ajuta sa trecem de la arsita verii la gerul napraznic al iernii.

Nicicand sa nu va ganditi ca am putea trai fara sa ne pese de ce se intampla in jurul nostru, fara sa pretuim fiecare clipa frumoasa (indiferent cum este vremea afara) din fiecare zi. La varsta frumoasa pe care o aveti, faceti abstractie de cenusiul si ruginiul toamnei si priviti viata in roz, mereu cu zambetul pe buze, cu optimism si incredere. Copilaria va cere sa fiti veseli, placuti, increzatori, dornici de a invata si a sti cat mai multe lucruri folositoare.

Si cand, uneori, mai treceti si prin momente mai putin placute, nu uitati versurile poetului Octavian Goga:

„Nu ti-a fost dat sa vezi vreodata
Cand toamna palida coboara
O ramura intarziata
Ce-a inflorit a doua oara?”

Sa stiti ca, asa cum o raza calduta a ajutat ramura sa infloreasca in plina toamna si voi aveti „razele” voastre care va ajuta sa cresteti mari si voinici!

Lasă un răspuns