facebook
Acasa Scoala 11 – Buzau Revista „Anotimpuri” Legislatie scolara Despre mine
in Scoala 11 - Buzau - 01 mart., 2015
by Nicolae - one comment
LA MULTI ANI, „SPIRIT AL SCOLII 11”

pnicu

     Încă de la început doresc să fac următoarea precizare: acest „Spirit al Şcolii 11” are semnificaţia unei energii sau substanţă nematerială prezentă individual în toate fiinţele, un spirit care se dezvoltă şi creşte ca un aspect integrant al unei fiinţe vii. Acest aspect de spirit poate fi la fel de bine numit şi „viaţă”. [Wikipedia]

     Am făcut cunoştinţă cu „Spiritul Şcolii 11” din prima clipă când am păşit, ca învăţător, în această unitate şcolară acum mai bine de 33 de ani. Pot spune, cu mândrie, acum la aniversarea a 50 de ani de existenţă a acestei prestigioase unităţi scolare, că 2/3 din viaţa ei reprezintă şi viaţa mea!

     Mi-am dat seama atunci că „şcoala cea mai bună este aceea în care înveţi înainte de toate să înveţi”. [Nicolae Iorga] Şi am avut de la cine învăţa. Am găsit aici o echipă managerială formată din doamna prof. Maria Despoiu şi domnul prof. Constantin Stoicescu de la care am învăţat ce înseamnă dăruirea şi dragostea pentru profesia de dascăl, am întâlnit atunci, în cadrul comisiei metodice, doamnele invăţătoare Maria Voicu, Marioara Neaga, Lucica Stroe, Paul Iancu, dascăli devotati profesiei, disponibili oricând să împărtăşească din experienta lor şi celor tineri.

     Am găsit aici un colectiv de cadre didactice de excepţie care reuşiseră să clădească prestigiul acestei unităţi şcolare prin multă muncă şi profesionalism. În acest „spirit” mi-am început cariera didactică la această unitate şcolară la 01.09.1981, reuşind să transmit elevilor mei din cele 8 serii că „ educaţia este cea mai bună provizie pe care o poţi face pentru bătrâneţe” [Aristotel].

     Am avut şansa şi norocul să pot educa şi instrui nişte copii minunaţi care au înţeles că „învăţătura este o comoară care îşi urmează posesorul oriunde” [vechi proverb chinezesc] şi pot spune cu mândrie că mulţi dintre elevii mei sunt oameni formaţi şi respectaţi acolo unde lucrează, alţii sunt în curs de formare urmând studiile la prestigioase universităţi din ţară ori licee importante din oraş.

     Am avut satisfacţia de a câştiga cu aceşti elevi multe premii începând cu olimpiadele şcolare de la clasa a IV-a şi continuând cu „Micul Gauss”, Matematicienii de mâine” de la Bacău, „Special Olympic” de la Focşani, „Arhimede” de la Bucureşti, Evaluare în educaţie, Cangurul, Winners, Eurojunior, Olimpiada Naţională a Sportului Şcolar, Olimpiadele cunoaşterii, etc. Cea mai mare satisfacţie am avut-o atunci când foştii mei elevi, Manuela Toma şi Luca Petre, au reprezentat judeţul Buzău participând la Olimpiada Naţională de Matematica. Tuturor le mulţumesc şi-i felicit din toată inima oriunde s-ar afla!

     Am cunoscut foarte bine „Spiritul Şcolii 11” atunci când am avut onoarea şi responsabilitatea de a face parte din echipa managerială (împreună cu domnii prof. Constantin Popa şi prof. Vasile Tudorică) a acestei unităţi şcolare. Atunci am înţeles ce înseamnă să conduci un colectiv valoros de cadre didactice , ce înseamnă să colaborezi într-o echipă, să iei decizii care supără pe unii dar sunt foarte importante pentru alţii. Cu această ocazie am descoperit adevăratele caractere pe care te poţi baza atunci când îţi propui să faci ceva util pentru elevi şi dascăli.

     Echipa managerială a continuat proiectele valoroase începute (concursul „Micul Gauss”, revistele „Anotimpuri” şi „Gimazium”) dar şi-a propus şi altele pentru care am cerut sprijinul tuturor cadrelor didactice. Şi cum nimic nu poţi realiza fără fondurile necesare, am gândit proiectul „Elevul performant” în care elevii capabili de performanţă erau pregătiţi suplimentar după orele din programul şcolar, părinţii fiind de acord să plătescă pentru această pregătire o sumă modică la casieria şcolii.. Proiectul a avut un succes deplin mai ales în rândurile elevilor capabili de performanţă din clasele a III-a şi a IV-a, a funcţionat câţiva ani dându-ne posibilitatea să strângem fondurile necesare pentru pavoazarea holurilor şi pavarea cu dale a aleei de la intrarea principală. Am iniţiat activităţi de educaţie antreprenorială în care elevii şi-au vândut produsele realizate la activităţile de la clasă (Târgul de mărţişoare), au realizat propriile costume (Carnavalul copiilor) ori au confecţionat ornamente pentru a face clasa cât mai frumoasă (În aşteptarea Crăciunului).

Târgul de mărţişoare:

copii1copii2

Carnavalul copiilor:

copii3 copii4

Cea mai frumoasă clasă:

copii5copii6

     Permanent, echipa managerială a avut în vedere să colaboreze cu toate cadrele didactice disponibile în realizarea tuturor proiectelor, spre bucuria şi încântarea şcolarilor, convinsă fiind de rolul şi importanţa cadrului didactic în modelarea caracterelor, în realizarea unui învăţământ de calitate. În prim-planul activităţilor iniţiate, conduse şi realizate de echipa managerială a fost plasat elevul; cadrului didactic coordonator ori participant i s-a recunoscut de fiecare dată rolul şi importanţa lui în finalizarea cu succes a tuturor activităţilor. De aceea, acum la ceas aniversar, tuturor cadrelor didactice le transmitem felicitările noastre sincere!

     Chiar dacă eu îmi voi incheia activitatea didactică la sfărşitul acestui an şcolar, voi rămâne mereu aproape de Şcoala Gimnazială Nr. 11, şcoală care la această frumoasă vârstă de o jumătate de secol şi-a cîştigat un binemeritat prestigiu.

     Iar tuturor celor care, într-un fel sau altul, au avut tangenţă cu „Spiritul”acestei şcoli -elevi, părinţi, bunici, personal nedidactic, dascăli- le transmit să rămână mereu prieteni pentru a duce mai departe tradiţia cîştigată cu atâta muncă şi dăruire, deoarece este bine ştiut de toată lumea că prieteniile cele mai durabile s-au format în perioada şcolii. Prietenii rămân prieteni pentru totdeauna…..cei care nu rămân… înseamnă că n-au fost!

La mulţi ani, „Şcoala Gimnazială Nr. 11, Buzau”!

Învăţător,
Nicolae Pâslaru

Lasă un răspuns

  • Sanda Mihalache //10 mart. 2015

    Am avut privilegiul sa fac parte din prima generatie a dvs din scoala nr. 11. La multi ani cu sanatate si fericire, domnule invatator! Multumesc lui Dumnezeu ca ne-am intalnit!